Dzień chwasta – spacer w poszukiwaniu dzikich roślin
“Czymże jest chwast, jeśli nie rośliną, której zalet jeszcze nie odkryto”
Każdy z nas w dzieciństwie na pewno miał jakieś potyczki roślinne: dziwił się, że leci mleko z mlecza, wcinał “chlebki” ślazowe albo zwyczajnie jęczał po poparzeniu pokrzywą.
Na spacerze powrócimy do tych wspomnień i wzbogacimy je o wiedzę kulinarną. Dowiemy się jak jak wykorzystać napotkane rośliny – małe skarby zielarskie, w kuchni i nie tylko. Ze zbiorów możemy później wykonać na własny użytek dzikie pesto albo przepyszne placuszki.
Wstęp wolny, nie obowiązują zapisy
Prowadzenie: Joanna Jaroć. Z Żoliborzem i Bielanami związana od dzieciństwa. Z wykształcenia etnolog, o zamiłowaniu zielarskim i historycznym. Na codzień pracuje jako edukator kulinarny w Dziale Rekonstrukcji Historycznej w Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie.
“Najbardziej interesują mnie tradycje wykorzystania roślin przez człowieka, w pożywieniu, w przetwórstwie, w pielęgnacji i w symbolice. Wytchnieniem i inspiracją jednocześnie jest dla mnie przebywanie w Przyrodzie i w… kuchni.