Przejdź do treści
logo logo

Ferie bez nudy! Warsztaty kulinarne dla dzieci / 6 lutego 7-9 lat / 7 lutego 10-12 lat /

 6 lutego, godz. 11:00-15:00  grupa 7-9 lat         /         7 lutego, godz. 11:00-15:00 – grupa 10-12 lat 

Na początku lutego we Francji obchodzone jest bardzo przyjemne święto. To dzień naleśników! Posmakujmy tego święta i my. 🙂

Przygotujemy naleśniki na mnóstwo sposobów. Spróbujemy usmażyć te francuskie, cieniutkie jak mgła i amerykańskie – małe, okrągłe i pulchne, układające się w wysoką wieżę.
Nie może też zabraknąć fińskiego naleśnika zapiekanego z borówkami. No i żółtych naleśników z konfiturą według przepisu Mamusi Muminka. Pomysły na dodatki i wypełnienia są nieskończone!

Naleśniki fruwały po całej kuchni w Willi Śmiesznotce, kiedy przygotowywała je Pippi Pończoszanka. My też zrobimy sobie szkolenie z podrzucania tych pyszności.

Jak to mawiają muminki:
“Ktoś, kto je naleśniki nie może być strasznie niebezpieczny. I łatwo nawiązuje się z nim kontakt”

Warsztaty poprowadzi Zosia Wronka – animatorka kultury, pedagożka teatru i performerka. Absolwentka Pedagogiki na Uniwersytecie Warszawskim. Pracuje z dziećmi, młodzieżą i dorosłymi.
Obecnie związana z Fundacją Bullerbyn działającą w nurcie edukacji demokratycznej. Prowadzi Instytut Żarcia Dużo i Dobrze. Uwielbia przesiadywać w kuchni i przygotowywać rozmaite dobroci dla swoich najbliższych, znajomych i przyjaciół. Najbardziej lubi piec ciasta.
Kiedyś mama usmażyła jej na urodziny 150 naleśników 🙂

Newsletter