Przejdź do treści
logo logo

Korzenie Młocin

Zapraszamy na finał projektu „Korzenie Młocin”, który łączy lokalną historię z integracją sąsiedzką przy wspólnym stole. Jedzenie jest dla nas punktem wyjścia do snucia opowieści o młocińskiej historii i korzeniach mieszkańców.

Kolacja z historią w tle to spotkanie, podczas którego:
– poznasz i spróbujesz autorskiego menu inspirowanego Młocinami, które przygotowali mieszkańcy pod okiem kucharza Tomasza Zielke
– posłuchasz opowieści historyka Mateusza Napieralskiego i dowiesz się jakie historie stoją za potrawami na stole.

Wydarzenie otwarte, bez ograniczeń wiekowych, nie obowiązują zapisy.

Prowadzenie:

Mateusz Napieralski – archeolog z wykształcenia, z pasji badacz dziejów Młocin, z pochodzenia młociniak „po kądzieli”, autor projektu i książki „Dawna Wólka Węglowa: wspomnienia mieszkańców”, laureat nagrody Wulkan Kultury za działania animacyjne i historyczne na rzecz Wólki Węglowej. Pracownik Wojskowego Centrum Edukacji Obywatelskiej.

Tomasz Zielke – wykształcony polonista, niedoszły filozof, kucharz z powołania i dziennikarz czasopisma kulinarno-kulturalnego KUKBUK, w którym opublikował ponad 200 artykułów poświęconych technikom gotowania i jego naukowym podstawom. W swojej pracy publicystycznej kieruje się przede wszystkim pragnieniem dostarczenia czytelnikom rzetelnych treści zgodnych z najnowszą wiedzą naukową. Jako kucharz związany jest z warszawską bistro-kawiarnią Żona Krawca.

Spotkanie w ramach projektu “Korzenie Młocin” dofinansowanego przez Warszawski Programu Edukacji Kulturalnej z Funduszu Animacji Kultury.

Newsletter