Pizza alzacka czyli tarte flambee – sąsiedzkie warsztaty kulinarne

Alzacja to region leżący we wschodniej Francji, graniczący z Niemcami. Na styku tych kulinarnych kultur powstała właśnie pizza alzacka, której nazwa w obu językach oznacza „podpłomyk”. To niedaleka kuzynka pizzy włoskiej, ale szybsza w przygotowaniu, na cienkim spodzie i z nieco innymi dodatkami. Podobnie jak placek z Italii ma plebejską proweniencję, ale w Alzacji spełniała dość specyficzną funkcję: pierwotnie cienki kawałek ciasta posmarowany śmietaną był używany, by testować temperaturę w piecu do chleba – był to rodzaj ‘termometru” w czasach, gdy piece nie miały wbudowanych mierników ciepła. Wkrótce ten praktyczny sposób na ustalanie temperatury w piecu ewoluował do samodzielnego dania – pizzy alzackiej.
Sąsiedzkie spotkanie kulinarne w Samogłosce to wspaniała okazja, aby spędzić wspólnie miły dzień, poznać lepiej sąsiadów i delektować się pysznościami!
Spotkanie jest inicjatywą sąsiedzką, realizowaną dzięki uprzejmości naszej sąsiadki Panii Marii.
Maria Oskroba – doświadczona kucharka i miłośniczka etnicznego jedzenia. Porzuciła pracę w korporacji, aby gościć ludzi w małej restauracji, a później na warsztatach kulinarnych / www.pierogiandmore.pl